Kobber

Hva er kobber?


Kobber (Cu) er involvert i virkemåten til flere enzymer. Kobber inngår i flere viktig prosesser i kroppens celler. Uten kobberet ville cellene blitt ødelagt. Både kobber og de andre mineralene og sporstoffene er essensielle, som betyr at kroppen ikke kan klare seg uten. Jernomsetningen i kroppen er også avhengig av kobber. 

Kobber spiller en viktig rolle i kroppens beskyttelse mot for tidlig aldring, og er en viktig del av kroppens antioksidanter. Kobber er også medvirkende i produksjonen av fargestoffet melanin, som gir farg til hud og hår. 

​Myndighetene anbefaler et inntak på 1 milligram om dagen, noe som svarer til å spise 100 gram krabbekjøtt eller bare 7 gram lever. Via en gjennomsnittskost tilføres vi daglig ca 4 mg kobber. Av dette blir ca 1/3 tatt opp av kroppen. Resten blir utskilt via gallen, tarmen og nyrene. Blodet fungerer som et midlertidig lager. Herfra blir kobberet fordelt til leveren, benmargen, nyrene og annet vev. 


Den beste kilden er lever. ​Andre gode kilder til kobber er: kjøtt, skalldyr, bløtdyr, nøtter, linser, sopp, bananer, tomater, poteter, aprikoser, grovt brød, hel hvete, hvetekim, ris, eggeplommer, kli, krydder, bladrike grønnsaker og sjokolade.

  • Kobber er medvirkende til oksygentilførselen i kroppen, den gjør energi tilgjengelig for kroppen i form av ATP-kobber
  • Kobber beskytter mot radikaler og forvandler dem til mindre ødeleggende stoffer
  • Kobber er nødvendig for å bygge hemoglobin (transporterer oksygen i blodet), derfor er det nært knyttet til jernmetabolisme.
  • Kobber bidrar også til å kople sammen kollagen og elastin, som bidrar til å opprettholde normalt bindevev.


Kilde: nettdoktor.no, nhi.no

Informasjon på denne nettsiden må anses som av generell karakter og erstatter på ingen måte konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell. 

Copyright © Med enerett