Krom

Hva er krom?


​Krom er et grunnstoff, dvs et enkelt atom (vitaminer er molekyler sammensatt av ulikt antall atomer). Behovet for krom er lavt, og betegnes derfor som sporstoff. Sammen med vitaminer utgjør sporstoff gruppen av micronæringsstoffer.  

Krom kan ikke dannes i kroppen og må derfor tilføres. En voksen har ca. 14 milligram krom i kroppen.  
Det anbefales et daglig inntak på mellom 50 og 200 milligram. Studier viser at daglig inntak av krom er ca. 20 – 160 mg krom i de nordiske landene. 

C-vitamin øker opptaket av krom.


Krom finnes i mange forskjellige matvarer, men i små mengder. Krom finnes i kjøtt, innmat, nøtter, mandler, tørkede aprikoser, sopp, brokkoli, fullkornsprodukter, ølgjær og skalldyr. Krom fra grønnsaker opptas ikke like godt som fra f.eks. kjøtt og skalldyr. 

  • Krom er et viktig for karbohydrat og fettmetabolismen
  • Krom sørger for muskelsammenbygging og sensitiviteten til insulin
  • Krom har former med forskjellig biotilgjengelighetfor eksempel absorberes krompikolinat mye bedre enn normalt krom.


Kilde: nettdoktor.no, nhi.no

Informasjon på denne nettsiden må anses som av generell karakter og erstatter på ingen måte konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell. 

Copyright © Med enerett