Mangan

Hva er mangan?


Mangan er et livsnødvendig sporgrunnstoff i planter, dyr og mennesker. Alle celler inneholder små mengder mangan. Det er en nødvendig bestanddel av flere enzymer. I plantene katalyserer mangan dannelsen av klorofyll. I menneskekroppen er mangan særlig konsentrert i vev, knokler, lever og lymfeknuter.

Ved normalt kosthold får kroppen tilført ca. 2,10 mg mangan per dag.

Det er ingen anbefalt dagsinntak for mangan. Dette fordi det ikke er nok kunnskap om dette. 


Mangan finnes  bl.a i nøtter, ost, fisk, blåbær, poteter, krydder, hvetekim, hel hvete, salat og frukt.


  • Mangan er en del av forskjellige enzymer i kroppen
  • Mangan er nødvendig for blant annet karbohydratmetabolismen
  • Mangan som en del av et antioksidant enzym, beskytter mot radikale oksygenforbindelser (antioksydant)
  • Sammen med vitamin K, er det et hjelpemiddel mot blodpropp
  • Mangan er også nødvendig for å lagre kalsium i bein og tenner 


Kilde: nettdoktor.no, nhi.no

Informasjon på denne nettsiden må anses som av generell karakter og erstatter på ingen måte konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell. 

Copyright © Med enerett