Selen

Hva er selen?


Vitaminer er molekyler sammensatt av et større eller mindre antall atomer forbundet med hverandre. Selen et grunnstoff, det vil si ett enkelt atom. I kjemiens verden er selen i familie med svovel og kan derfor erstatte svovelets plassering i mange proteinstoffer. Kost der selen har erstattet svovelets plass, såkalt organisk selen, er den type selen som tas best opp i kroppen.

Selen er et livsviktig mineral som har en avgjørende betydning for helsen vår. Det er en av de viktigste sporstoffene i antioksydantsystemet, altså i "rustbeskyttelsen", så det er viktig at vi får nok av det. 

Selen finnes i alle kroppens celler og i hele kroppen finnes det til sammen fem til 15 milligram selen. Kroppens muskelmasse inneholder til sammen halvparten av kroppens selen.
Konsentrasjonen av selen er høyest i lever og nyrer. Om du inntar store mengder selen, lagres overskuddet særlig i lever og nyre.

​Opptaket av selen er vanligvis mellom 50-100% av det vi får i oss, og påvirkes ikke av selennivåene våre. Det er derfor hvor mye vi får i oss som primært er av interesse for hvor mye vi tar opp.


Selen finnes det en del av i sjøvann, og sjømat er derav rikt på selen. Kjøtt, innmat og meieriprodukter er også gode kilder til selen, da dette tilsettes i dyrefor. Selen finnes også i peanøtter, hvitløk, ølgjær og solsikkefrø. Paranøtter er en god kilde til selen, og inneholder hele 250µg per 100g.

​Seleninnholdet i matvarer bestemmes av mengde og tilgjengelighet av selen i jorden. Over 50 % av vårt matkorn er i dag dyrket i Skandinavia hvor det er selenfattig jord, resten er importert fra selenrike områder i USA og Canada.


  • Som en del av et antioksidativ enzym, beskytter selen celler mot radikale oksygenforbindelser og dermed mot oksidativt stress.
  • Sink bidrar også til normal immunsystemfunksjon
  • Viktig for å regulere oksygenprosesser som det er involvert i aktivering av skjoldbruskkjertelhormoner. 


Kilde: nettdoktor.no, nhi.no

Informasjon på denne nettsiden må anses som av generell karakter og erstatter på ingen måte konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell. 

Copyright © Med enerett