B-Vitamin

Kroppen produserer ikke B-vitaminer selv og må derfor ha dette tilført gjennom kosten. B-vitaminer finnes i animalske matvarer som kjøtt, fisk, skalldyr, egg og meieriprodukter. Noen B-vitaminer finnes i frukt, grønnsaker, belgfrukter og kornprodukter.

B-vitamin har helt sentrale roller i alle biologiske prosesser i kroppen. Det dreier seg om metabolismen (forbrenningen), produksjon av DNA og RNA, karbohydratforbrenningen, sukkeromsetningen og celledelingen.

Både ris og mais er naturlig rike på B-vitamin, men inneholder ofte veldig lite av det. Dette er på grunn av måten det blir bearbeidet på, at skalldelene som inneholder mest B-vitamin blir fjernet.

På et tidspunkt trodde forskerne at enda flere stoffer var B-vitaminer og det er årsaken til at B-vitaminer i dag har tallene B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12. 
Både B4, B10 og B11 har vist seg å ikke være vitaminer.

Kilde: forskning.no, b-vitaminmangel.no, pm-international.com

Copyright © Med enerett