B1-Vitamin

Hva er B1-vitamin?

B1- vitamin er en av åtte B vitaminer og kalles også tiamin. Vitaminet er vannløslig. Vitaminet er viktig komponent i energiomsetningen, spesielt forbrenningen av glukose.  

Dette var det første vitaminet som ble oppdaget og la derfor grunnlag for hele konseptet vitaminer. Vitaminet ble først oppdaget i Asia av den japanske vitenskapsmannen Umetaro Suzuki i 1910.  

B1 – vitamin tas opp i tarmen og fraktes over portåren som frakter vitaminet til leveren. Fra leveren fraktes det videre til målcellene sammen med røde blodceller eller bundet til albumin.  

Kroppen lagrer ikke B1 – vitamin, men i muskelceller i hjertet, leveren, nyrene og hjernen finnes det relativt høye konsentrasjoner.  

B1 – vitamin er følsomt og kan brytes ned av for høy steketemperatur, alkohol og kaffe.  
Behovet for tiamin henger sammen med energiinntaket, noe som er logisk i og med at vitaminet er sentralt i omsetningen av de andre næringsstoffene. Behovet øker derfor med et økt energiinntak.

​Anbefalt daglig inntak: voksne 1 – 1,4 milligram (avhengig av kjønn og alder). Gravide og ammende skal ha henholdsvis 1,5 og 1,6 milligram. Forbrukerundersøkelser viser at gjennomsnittsinntaket av B1 – vitamin pr. person i Norge i dag ligger på 1,2 milligram. 


  • Viktig i omsetningen (forbrenningen) av karbohydrater til druesukker (glukose). Når druesukker forbrennes i kroppen, dannes energi som er viktig for at bl.a. hjerte, hjerne og muskler skal fungere.
  • Vitaminet for hjernen og nervesystemet
  • Viktig antioksidant
  • Bidrar til forebygging av svakhet og trøtthet/utmattelse
  • Spiller en viktig rolle i funksjonen av hjernen og nervesystemet


Kilder til B1-vitamin

Vitaminet finner man i de fleste matvarer fra dyreriket og i mange varer fra planteriket, særlig i grove kornprodukter, belgfrukter (eks erter og bønner) og i magert svinekjøtt.  

I norsk kosthold er kornvarer, kjøtt, blod og innmat, melkeprodukter, grønnsaker, frukt, bær og poteter viktige kilder for tiamin. Finnes også i ølgjær, naturris, hvetekim, nøtter, havregryn og fisk. 

Biotilgjengeligheten (hvor mye kroppen tar opp) er lav, dvs at kroppen bare tar opp en liten del av B1 – vitamin vi får i oss. 


Kilder: lommelegen.no, nettdoktor.no, nel.no, friskogfunksjonell.no​, Den nye vitaminrevolusjonen Flytlie (bok).


Informasjon på denne nettsiden må anses som av generell karakter og erstatter på ingen måte konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell. 

Copyright © Med enerett