B12-Vitamin

Hva er B12-vitamin?

B12-vitamin er en av 8 ulike B vitaminer. B12–vitamin kalles også for kobalamin.

B12 er et vitamin som er av avgjørende betydning for cellenes DNA-produksjon. Vitaminet kan ikke lages i kroppen og må derfor tilføres gjennom kosten. 

  • Har betydning for omsetningen av fett og de aminosyrer som utgjør proteinets bestanddeler.
  • Nødvendig for å danne nye røde blodlegemer og forhindre degenerasjon av ryggmargen
  • Sammen med folsyre og vitamin B6 fungerer B12 som en medvirkende faktor for å redusere nivået av homocydtein (en sannsynlig risiko for arteriosklerose).

En vitamin B12 mangel kan resultere i anemi og ødeleggelse av perifere nerver(polynevropati). Vitamin B12 (kobalamin) er derfor nødvendig for normal bloddannelse.

I følge nylig forskning er det ca 50-60% av alle vegetarianere og veganer som ikke tar inn nok vitamin B12 og burde supplere det. I en høyere alder og hos personer som tar magesyrehemmere, blir inntak også redusert.


Kilder til B12-vitamin

B12 -vitamin finnes i alle matvarer av animalsk opprinnelse, som kjøtt, lever, fisk, sjømat, egg og melkeprodukter. Vitaminet finnes ikke i grønnsaker og planter. 

Hos voksne er anbefalt inntak av vitamin B12 ca. 2 μg (microgram)/dag. Vanlig norsk kost inneholder vesentlig større mengder enn dette. De samlede lagrene i kroppen av kobalaminer er 2-5 milligram (2000-5000 mikrogram). Følgelig tar det som regel år før det oppstår mangel på vitamin B12, selv om man får i seg mindre enn det daglige behovet.

Veganere må ta tilskudd av B12.


Kilder: Utforsk sinnet (tidsskrift på Facebook), nettdoktor.no, nhi.no, B-vitaminmangel.no

Informasjon på denne nettsiden må anses som av generell karakter og erstatter på ingen måte konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell. 

Copyright © Med enerett