B2-Vitamin

Hva er B2-vitamin?

B2 – vitamin er en av åtte B – vitaminer og kalles også Riboflavin, tidligere kalt lactoflavin. Flavus betyr gul på latin, og vitaminet er også gult. Alle B-vitaminene tas opp fra den delen av tynntarmen som starter nærmest magesekken (latin: jejunum). Vitaminet er vannløslig og kroppen trenger jevnt tilførsel for å opprettholde god helse. B2 – vitamin må være tilstede når B6 – vitamin aktiveres.

Dagsbehovet for vitamin B2 er ca. 1,3 mg hos voksne kvinner og 1,7 mg hos voksne menn. Behovet er noe lavere hos barn og litt høyere hos gravide og ammende.

B3 – vitaminet resirkuleres og kan brukes på nytt. Ved negativ nitrogenbalanse (ikke tilstrekkelig proteininntak), øker utskillelsen og dermed behovet. Behovet reflekterer den mengden som blir skilt ut i urinen daglig.

Alkohol og lys bryter ned vitaminet (derfor er melk i kartonger og ikke glassflasker). En del forsvinner også i kokevann. Riboflavin tilsettes i mat som et gult fargestoff og har e-nummer 101. 


Hva bruker kroppen B2 - vitamin til?

  • B2 – vitamin er en viktig bestanddel av to forskjellige koenzmer, kalt FAD og FMN. Disse inngår i en rekke enzymsystemer som er nødvendige for kroppens celler når det skal omsettes energi. Vitaminet er spesielt viktig i omsetningen (forbrenningen) av protein, men også av fett og karbohydrater.
  • Beskytter kroppen mot oksidativt stress (antioksydant)
  •  Er med på å forme essensiell hemoglobin som transporterer oksygen gjennom kroppen
  • Vitamin B2 er også viktig for å stabilisere linseproteiner, som gjør det mulig å se normalt.
  • Vitamin B2 er også nødvendig for jernmetabolisme og bidrar til normal funksjon av nervesystemet.
  • Slitenhet og trøtthet kan bli redusert med vitamin B2.


Kilder til B2-vitamin


Finnes i de fleste vegetabilske og animalske matvarer. Da Riboflavin (B2) ofte er bundet til protein, er det lettere å få  B2 – vitamin gjennom animalske matvarer enn vegetabilske.

Alle grønne planter. Ølgjær, hvetekim, havregryn, nøtter, frukt og grønnsaker, lever, egg, melk, ost, fisk og kjøtt. De viktigste kildene til B2 – vitamin i nordmenns kosthold er meieriprodukter, i mindre grad kjøtt og kornprodukter, bladgrønt, belgfrukter og fisk. 


​Kilder: lommelegen.no, friskogfunksjonell.no, nettdoktor.no


Informasjon på denne nettsiden må anses som av generell karakter og erstatter på ingen måte konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell. 

Copyright © Med enerett