B5-Vitamin

Hva er B5-vitamin?

B5 – vitamin er et av åtte B vitaminer og kalles også pantotensyre. Navnet pantotensyre kommer fra det greske ordet panthos som betyr overalt (B5 vitamin finnes i de fleste matvarer). Pantotensyre og biotin (B7-vitamin) konkurrerer om den samme transportmekanismen i kroppen, og store doser av det ene vitaminet kan hemme opptaket av det andre. Behovet for B5 vitamin er basert på hvor mye kroppen skiller ut daglig.

  • Produserer energi fra maten vi spiser
  • Beskytter nervesystemet
  • Produserer nervenes signalstoffer
  • Viktig i forbrenning av fett
  • Styrker konsentrasjons- og prestasjonsevne og hukommelse 


Kilder til B5-vitamin

B5 - vitamin finnes i ølgjær, bananer, fisk, nøtter, svinelever, kjøtt, avocado, frukt, bær, grønnsaker, egg og melkeprodukter – altså i de fleste matvarer.  Vitaminet er sensitivt mot varmebehandling og oppvarmet mat inneholder derfor mindre mengder av vitaminet. 


Kilder: friskogfunksjonell.no, sund-forskning.dk, Nye vitaminrevolusjonen av Flytlie (bok)

Informasjon på denne nettsiden må anses som av generell karakter og erstatter på ingen måte konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell. 

Copyright © Med enerett