Hva er B5-vitamin?
B5 – vitamin er et av åtte B vitaminer og kalles også pantotensyre. Navnet pantotensyre kommer fra det greske ordet panthos som betyr overalt (B5 vitamin finnes i de fleste matvarer). Pantotensyre og biotin (B7-vitamin) konkurrerer om den samme transportmekanismen i kroppen, og store doser av det ene vitaminet kan hemme opptaket av det andre. Behovet for B5 vitamin er basert på hvor mye kroppen skiller ut daglig.
Kilder til B5-vitamin
B5 - vitamin finnes i ølgjær, bananer, fisk, nøtter, svinelever, kjøtt, avocado, frukt, bær, grønnsaker, egg og melkeprodukter – altså i de fleste matvarer. Vitaminet er sensitivt mot varmebehandling og oppvarmet mat inneholder derfor mindre mengder av vitaminet.
Kilder: friskogfunksjonell.no, sund-forskning.dk, Nye vitaminrevolusjonen av Flytlie (bok)
Informasjon på denne nettsiden må anses som av generell karakter og erstatter på ingen måte konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell.
Copyright © Med enerett