B9-Vitamin

Hva er B9-vitamin?

B9- vitamin er en av 8 ulike B vitaminer. B9 vitamin kalles også for folat og folsyre. Folsyre er en syntetisk form av folat som blir brukt i kosttilskudd og i berikning av mat og drikke, fordi det er en mer stabil forbindelse enn de naturlige folatforbindelsene.

  • Viktig for celledelingen (inkludert dannelse av røde blodceller og syntes av proteiner) og dermed viktig for vekst og embryotisk utvikling
  • Spesielt viktig for de som planlegger eller er gravide
  • Spiller en viktig rolle i aminosyremetabolismen
  • Viktig for immunsystemet
  • Kan, sammen med B12,  beskytte mot kardiovaskulære sykdommer


Kilder til B9-vitamin

Man finner folat i grønne grønnsaker som spinat, brokkoli, grønnkål og rosenkål. Grove kornprodukter, frukt, fruktjuice, nøtter, tørkede bønner, brød, innmat, gjær, lever, nyre, mel og fisk.  

Innholdet av folsyre kan reduseres ved oppvarming og lagring.

Maks anbefalte inntak per dag er 1 mg per dag.
Når man planlegger graviditet og under svangerskapet anbefales det tilskudd av B9 vitamin. 


Kilde: nettdoktor.no, nhi.no


Informasjon på denne nettsiden må anses som av generell karakter og erstatter på ingen måte konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell. 

Copyright © Med enerett