C-Vitamin

HVA ER C-VITAMIN?


Vitamin C er det vanlige navnet på askorbinsyre. Mens de fleste dyr danner C-vitamin selv, er mennesker en av få arter som ikke selv kan danne vitamin C. Det må derfor tilføres kroppen daglig. C-vitamin er vannløslig, og et evt overskudd blir skilt ut via urin.  

Vitamin C tas opp fra den delen av tynntarmen som starter nærmest magesekken. Det samlede innholdet av vitamin C i kroppen under normale omstendigheter er ca 1,5 gram. Behovet for C vitamin øker ved fysisk stress.  

Anbefalt daglig dose for voksne er 60 milligram, gravide 70 mg, ammende 90 mg, barn 30-50 mg (økende etter alder). Generelt kan man tåle opp til 4 gram C vitamin pr døgn. Spiser du 200 mg, opptas kun 4/5 av dette. Spiser du større mengder, nedsettes opptaket ytterligere. 


  • C vitamin er en sterk antioksydant som beskytter kroppen mot oksidativt stress.
  • Vitaminet er nødvendig for fettsyremetabolismen (forbrenningen)
  • Vitamin C øker inntak av jern og bidrar til normal funksjon av immunsystemet og nervesystemet (syntese og nevrotransmittere).
  • Er nødvendig for kroppens immunforsvar
  • Øker opptaket av vegetabilsk jern (fra grønnsaker ol.) inntil fire ganger, men ikke fra kjøtt og blodprodukter.
  • Kollagen dannelse krever også vitamin C, bidrar til normal brusk og bein funksjon.


Kilder til C-vitamin

C vitamin finnes spesielt i sitrusfrukter, men også i solbær, kålrot, poteter og andre bær, samt frukt og grønnsaker.
I Norge er det poteten som bidrar med mest C-vitamin. Kålrot er også en viktig kilde. C-vitamin er også ofte tilsatt som konserveringsmiddel i kosten.

C-vitamin brytes ned ved koking, lys, oksygen, røyking og varme. 


Kilder: nettdoktor.no, nel.no, snl.no, Flytlie


Informasjon på denne nettsiden må anses som av generell karakter og erstatter på ingen måte konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell. 

Copyright © Med enerett