HVA ER C-VITAMIN?
Vitamin C er det vanlige navnet på askorbinsyre. Mens de fleste dyr danner C-vitamin selv, er mennesker en av få arter som ikke selv kan danne vitamin C. Det må derfor tilføres kroppen daglig. C-vitamin er vannløslig, og et evt overskudd blir skilt ut via urin.
Vitamin C tas opp fra den delen av tynntarmen som starter nærmest magesekken. Det samlede innholdet av vitamin C i kroppen under normale omstendigheter er ca 1,5 gram. Behovet for C vitamin øker ved fysisk stress.
Anbefalt daglig dose for voksne er 60 milligram, gravide 70 mg, ammende 90 mg, barn 30-50 mg (økende etter alder). Generelt kan man tåle opp til 4 gram C vitamin pr døgn. Spiser du 200 mg, opptas kun 4/5 av dette. Spiser du større mengder, nedsettes opptaket ytterligere.
C vitamin finnes spesielt i sitrusfrukter, men også i solbær, kålrot, poteter og andre bær, samt frukt og grønnsaker.
I Norge er det poteten som bidrar med mest C-vitamin. Kålrot er også en viktig kilde. C-vitamin er også ofte tilsatt som konserveringsmiddel i kosten.
C-vitamin brytes ned ved koking, lys, oksygen, røyking og varme.
Kilder: nettdoktor.no, nel.no, snl.no, Flytlie
Informasjon på denne nettsiden må anses som av generell karakter og erstatter på ingen måte konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell.
Copyright © Med enerett