HVA ER K-VITAMIN
K vitamin ble oppdaget av den danske forskeren Henrik Dam i 1934. Han oppdaget at kyllinger på sterilt for manglet en livsviktig koagulasjonsfaktor, vitamin K. For denne oppdagelsen fikk han nobelprisen i medisin i 1943.
Det naturlige K-vitaminet er fettløselig (lagres i kroppen i små mengder) og finnes i to former:
- det vegetabilske fytomenadion (K1)
- det tarmbakteriedannede menakinon (K2)
Menadion (K3) er også navnet på en kunstig, vannløselig, syntetisk substans med vitamin K-lignende effekt.
Vitaminet er fettløslig, men lite lagres i kroppen (ca. en dagsdose), da det er høy omsetning.
Norge har ikke egne anbefalinger på hvor mye K vitamin man bør få i seg. En nordisk næringsanbefaling er 1 mikrogram pr kilo kroppsvekt.
Hva bruker kroppen K-vitamin til?
- Blodet kan ikke koagulere uten medvirkning av vitamin K.
- Nødvendig for dannelsen av ben i kroppen og kalsium kan ikke bygges inn i skjelettet vårt uten hjelp av K1.
Mange kalsiumprodukter er i dag tilsatt både vitamin D og vitamin K. Vitamin D øker opptaket av kalsium fra tarmen og vitamin K øker opptaket i selve bensubstansen.
Kilder til K-vitamin
Alle kåltyper, spinat, brokkoli, persille, ost, gulrøtter, frukt, bær, sjampinjong, erter, salat, vegetabilske oljer, poteter, avocado, bladbete, asparges, margarin, kjøtt, fisk, melkeprodukter. Aller mest er det i de mørkeste grønne kåltypene
Kilder: forskning.no, Nye vitaminrevolusjonen, Flytlie (bok), Tidsskriftet.no (Den norske legeforening), pm-international.com
Informasjon på denne nettsiden må anses som av generell karakter og erstatter på ingen måte konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell.
Copyright © Med enerett